Quantcast
Channel: Åboland | svenska.yle.fi
Viewing all 33947 articles
Browse latest View live

Slukhålet i Aijala kan ha berott på en svagare bergart

$
0
0

Slukhålet som uppstod i onsdags i byn Aijala i Kisko i närheten av Salo överraskade många, då nyheten nådde den stora allmänheten. Också Åbo Akademis professor i geologi, Olav "Joffi" Eklund hörde till dem.

– Jag blev nog förvånad, för att berggrunden här är stabil. Men det är ju frågan om att man har grävt ut berget på större djup och taket har sedan störtat igen och då är konsekvensen på ytan ett slukhål. Sådant är ju möjligt.

Han har ändå inte förut hört om något liknande i vårt land.

– Det här är det första som jag känner till att skulle ha hänt i Finland. Om vi tittar i Sverige, i Kiruna, så i och med att de har den här jättelika järnmalmen där som de bryter ut så har det då visat sig att berggrunden runt omkring har börjat röra på sig och sjunka ner i tomrummet som gruvan bildar.

En svagare bergart kan vara förklaringen till raset

Eila Hietaharju, universitetslärare vid Åbo universitet, har i nästan tjugo års tid varit med och undersökt bland annat anrikningssanden från gruvan, det vill säga den jord som lyfts ut ur gruvan och blir kvar i stora högar. Hon känner därför också till gruvan och dess närmiljö. Hon har också en teori för hur det här kunde ske.

– Överlag är berggrunden i Aijala stark amfibolit, något sådant borde inte kunna hända där. Men platsen där slukhålet uppstått finns i ett sådant område av den gamla gruvan där jag vet att det finns svagare ställen i berggrunden, som består av sericit-kloritskiffer. Det är möjligt att marken har gett efter just på ett sådant ställe.

Finns det då en risk att de kommer att uppstå fler slukhål?

– Visst är det möjligt. Det finns många långa gånger i gruvor, gångar som man inte har haft någon skyldighet att fylla efter att gruvan tagits ur bruk. Men jag tror inte att den samma svagheten nödvändigtvis behöver finnas just över någon gammal gruvgång, påpekar Hietaharju.

Hur borde man då förvalta gamla gruvområden, så att dylikt inte sker?

– Då en gruva tas ur bruk måste man göra en riskbedömning. Sådana områden som kan vara farliga ska märkas ut tydligt och skyltar ska sättas upp som förbjuder allmänheten att röra sig i området, berättar Hietaharju.

– Ibland så tar man också och spränger taket på gruvorna, tillägger Eklund, för att det inte ska kunna ske sådana här olyckor.

– Men på den tiden då gruvan i Aijala var verksam var gruvlagen och vad som krävdes då man skulle stänga en gruva väldigt annorlunda än i dag, fortsätter Hietaharju.

Om man bygger på gamla gruvområden, vad ska man ta i beaktande?

I dag är miljömedvetenheten mycket större än tidigare, och det som bland annat betonas är hur den omgivande miljön påverkas av till exempel gamla mineralrester, berättar Eklund och Hietaharju.

– Det materialet, anrikningssanden, som blir över då man har tagit ut malmen så innehåller fortfarande sulfidmineral. Det bildas stora högar av det här i närheten av gruvorna och då det kommer i kontakt med luften så reagerar den. Det sker en försurning miljön och så frisläpps det metaller ut i vattendragen, vilket är då det största miljöproblemet runt gamla gruvor.

– Det finns ganska många stängda, gamla gruvområden i Finland och för några år startade Miljöministeriet en utredning för att undersöka avfallets inverkan på den omgivande miljön. I det här projektet är faktiskt Aijala ett av pilotprojekten, där man vill utreda anrikningssandens inverkan på omgivningen. Man vill utreda hur dessa borde skyddas eller hur de eventuellt borde rengöras, tillägger Hietaharju.

Utgångsläget för att starta upp en gruva i dag är också helt annat än det var förr, påpekar Eklund.

– Innan du får tillstånd att öppna en gruva, så måste du ha en plan för hur du ska lägga ner den. Allting ska finnas dokumenterat. Men på 1950- och 1960-talet rådde det lite av en rövartid då industrin gjorde vad de ville och det här kan ses som en konsekvens av det.


Johanna Ivaska får Orions 100-årsjubileumsstipendium

$
0
0

Läkemedelsföretaget Orion och Finland firar bägge sina 100-årsjubileer i år. Orion firar genom att stöda närvårdare och genom två extra stipendier för vetenskaplig forskning.

Orion samarbetar med förbundet Närståendevårdare och Vänner, så att intäkterna från Orions jubileumsårsprodukter på apotek används till att ordna semesterdagar eller annan rekreationsverksamhet för närståendevårdare.

På fredagen fick forskarna Johanna Ivaska vid Åbo universitet och Mikko Niemi vid Helsingfors universitet varsitt 100-jubileumsårsstipendium på 100 000 euro.

Akademiprofessor Ivaska och hennes forskargrupp vid Åbo universitet är känd för sin cancerforskning, särskilt för de förändringar som sker i cellerna då metastaser uppstår.

Örö är årets gästhamn

$
0
0

Örö är årets gästhamn i kustområdet. Gästhamnen på Örö får beröm för sin högklassiga och mångsidiga service, sin motiverade personal och allmänna trivsel. Dessutom fick Örös natur och historia speciellt beröm.

- Det här är en stor ära for oss, säger Herrick Ramberg, som driver gästhamnen på Örö. Vi hoppas att alla besökare har njutit av yttre skärgården och den unika och mångsidiga naturen på Örö, dess intressanta 100-åriga historia som en fortö, samt den mångsidiga servicen. Vi fortsätter att utveckla servicen. Nu kommer vi att restaurera Örös sydspets och området kring sextumskasernen, så att vi kan öppna upp den för fler besökare.

Gästbryggan på Örö. Örö gästbrygga med båtar. Bild: Yle/Annika Holmbom Brygga,gästhamn,Gästhamn,örö,Örö

Laukaa gästhamn i Sararanta vann omröstningen bland insjöarnas gästhamnar. Gästhamnen på Helsingholm i Kimito och Lutakko i Jyväskylä fick hedersomnämnanden i omröstningen.

Örös sydspets Örös sydspets. Bild: Annika Holmbom gästhamn,Gästhamn,örö,Örö

Årets gästhamnar utses årligen i samband med Vene Båt-mässan. Omröstningen ordnas av föreningen Segling och Båtsport i Finland rf.

Tanken med priset är att locka gästhamnarna att utveckla sin service. De prisbelönta gästhamnarna får en egen avdelning på mässan. Dessutom får de belönade hamnarna en summa på 2 500 euro från Stiftelsen Finlands Mässa.

Örö för beröm för sin unika natur. Skogsområde på Örö. Bild: Yle/Annika Holmbom skärgårdsskog,örö,Örö

Fjärde- och sjundeklassare i Åbo får egna pekdatorer

$
0
0

Alla Åboelever i årskurs 4 och 7 får hösten 2017 egna, nya pekdatorer. Lärplattorna är personliga och ges för en användningstid på tre år, så att alla fjärde- till niondeklassare har egna pekdatorer från 1.8.2019.

Eftersom allt mer digitala hjälpmedel används i undervisningen, och det i läroplanen förutsätts att eleverna tar till sig digital information, så vill Åbo satsa på pekplattor för alla. Dessutom ska lärarna få kontinuerlig utbildning i digital pedagogik.

Av de cirka 3 000 lärplattorna är ungefär hälften paddor, som ges till eleverna i klass 4, medan eleverna i klass 7 får bärbara datorer. För de allra yngsta eleverna skaffas gemensamma klassdatorer.

- Det innebär ändå inte att man skulle lämna bort böcker, utan undervisningen med de traditionella och med de nya redskapen och metoderna ska stöda varandra, påpekar Tommi Tuominen, direktör för Åbos serviceområde för grundläggande utbildning.

Mycket fler älgar fälldes på Kimitoön

$
0
0

Under älgjakten 2016 fälldes 2 041 älgar i Egentliga Finland, eller nästan exakt det man hade satt upp som mål för jakten. Av älgarna var hälften vuxna älgar och hälften kalvar.

I Åbolands skärgård och Egentliga Finland finns de bästa förutsättningarna för älgar och hjortdjur, eftersom vi har mycket åkermark och milda vintrar. Därför är det viktigt med en korrekt avskjutning.

– Vi har haft två milda vintrar, och det syns i högre stammar, säger Jörgen Hermansson som är vikarierande jaktchef i Egentliga Finland. Vi har på förhand slagit fast målen med avskjutningen i de olika älgförvaltningsområdena, och eftersom älgstammen har vuxit så beviljades fler jaktlov.

Särskilt på Kimitoön har älgstammen ökat kraftigt, och man fick därför lov att skjuta fler älgar. I Pargas och i Väståboland har stammarna hållits jämnare, och också där utnyttjades jaktloven.

– Det verkar också som att vi för första gången skjutit över 10 000 hjortar i Egentliga Finland, säger Hermansson, vilket skulle vara nytt rekord för landskapet.

"Skäl att öppna upp jakten ännu mera"

Också jakten på rådjur ser ut att slå rekord. Enligt preliminära siffror skulle man i Pargas dessutom ha man fällt mer än 600 rådjur under jakten. De slutliga siffrorna för jakten på hjortdjur klarnar inom några veckor.

– Det kanske är skäl att öppna upp jakten ännu mera, säger Hermansson. Det borde inte vara så svårt att få skjuta.

I hela landet fälldes 49 661 älgar, vilket är 12 procent fler än året innan. I Egentliga Finland fälldes alltså drygt 2 000 älgar, i Satakunta 2 495 och i Nyland 2 444. Cirka hundratusen jägare deltog i älgjakten i hela landet.

Finlands viltcentral beviljade sammanlagt knappt 42 000 jaktlicenser inför älgjaktssäsongen. Omkring 88 procent av alla beviljade licenser utnyttjades. En jaktlicens ger i regel jägaren rätt att fälla en vuxen älg eller två älgkalvar.

Oavgjort i cupderbyt i Åbo

$
0
0

Gruppspelsmatchen i den finska cupen mellan FC Inter och Åborivalen TPS såg länge ut att sluta med en seger för ligalaget FC Inter. Division 1-laget TPS Miro Tenho ville dock annat och kvitterade till 2-2 på tilläggstid, vilket också blev slutresultatet.

FC Inters Mika Mäkitalo inledde målskyttet i den 24:e minuten. TPS Rasmus Holma kvitterade till 1-1 i början av andra halvlek (53:e minuten). FC Inters inhoppare Benjamin Källman ordnade sedan 2-1 i den 60:e matchminuten, men sista ordet i inomhushallen i Impivaara den här fredagseftermiddagen fick alltså TPS Miro Tenho, som satte 2-2 i den 94:e spelminuten.

200 personer såg matchen.

I de tidigare gruppspelsmatcherna i finska cupen har FC Inter besegrat EIF med 5-0 och Åbolaget har även vunnit mot FC Legirus Inter med 1-0.

TPS har i sin tur besegrat Pallo-Iirot med 5-0 samt spelat oavgjort 1-1 mot de regerande finska mästarna IFK Mariehamn.

ÅA deltar i nationellt digitaliseringsprojekt

$
0
0

Åbo Akademi deltar i det nationella Hilla-programmet, som ska göra Finland till en föregångare inom digitalisering, berättar ÅA på sin webbplats.

Hilla-projektet startades 2015 som en modell i Uleåborg, då stora IT-företag lade ner sin verksamhet där. Vid årsskiftet utvidgades verksamheten till Egentliga Finland och landskapets ICT-bransch.

- Programmet svarar på ett behov att lösa många utmanande ICT-frågor som finns inom Åboregionens växande marina industri, säger professor Johan Lilius vid Åbo Akademi, som är styrgruppsmedlem i Hilla. Dessutom finns det många små företag i trakten som grundats efter att Nokia och Microsoft lade ned sina verksamheter i Salo. Vi fokuserar på att föra samman många av dessa småföretag, stärka dem och få igång ett samarbete med större företag nationellt och internationellt.

Stärker kontakterna till den lokala industrin

Det nya HILLA-centrets centrala aktörer är Turku Science Park, Yrityssalo Oy, Åbo Akademi, Åbo yrkeshögskola och Åbo universitet. Verksamheten fungerar både i Åbo och i Salo.

- För Åbo Akademis del stärker programmet samarbetet med den lokala industrin. Det blir lättare att skapa större projektenheter som kan söka bidrag på EU-nivå och att skapa lokala konsortier, säger Lilius.

Hilla är ett femårigt accelerations- och investeringsprogram som fokuserar på smart specialisering och användandet av ICT som en hävstång inom utvalda affärsområden: trådlös ICT, automatisering och trafik, hälsovård och tung industri. Målsättningen är en helhetsbudget på 50 miljoner euro för företagsprojekt, 50 miljoner för forskningsprojekt, samt 50 miljoner för forskningsinfrastruktur.

I sin nuvarande form är cirka 1000 företag från ICT-branschen och andra verksamhetsområden, samt en samling centrala forskningsorganisationer från Finland och utlandet kopplade till Hilla-nätverket.

Skärgårdskommissionen: Privata färjor måste stödas

$
0
0

Skärgårdskommissionen vid Egentliga Finlands förbund anser att de privata landsvägsfärjornas ställning bör tryggas.

I utkastet till ny lag om enskilda vägar blir de privata landsvägsfärjornas ställning oklar. Det försätter privatfärjorna i en ojämlik ställning och är inte i enlighet med skärgårdslagen, säger kommissionen i ett utlåtande.

I Åboland finns fyra väglagsfärjor, vid Sorpo, Haverö, Sandö och Vikom-Käldö-Vallmo.

Till exempel i Sorpo sköter väglaget trafiken och hyr färjan av Finnferries. Väglaget får 80 procent av föregående års kostnader ersatta av staten, Pargas stad bidrar med cirka 20 000 euro till Sorpofärjan, medan de resterande 16 000 euro finansieras genom användaravgifter på färjan.

År 2016 betalade Pargas stad sammanlagt 95 000 euro i vägunderhållsbidrag till väglagsfärjorna. Men det finns stora skillnader mellan hur väglagen i andra kommuner får understöd och hur väglagen finansierar sin verksamhet.

I Finland finns sammanlagt 21 färjor som sköts av privata väglag, men i utkastet till ny lag nämns de inte. Skärgårdskommissionen anser att man bör se förbindelsebåtar, landsvägsfärjor och privta färjor som en helhet.

Om staten vill ha en befolkad skärgård och vill utveckla näringslivet där, så måste man garantera ett statligt stöd på minst 80 procent till väglagsfärjorna också i fortsättningen.

Landskapsstyrelsen tar vid sitt nästa möte ställning till utkastet om ny lag om enskilda vägar.


Nordkalk: Ingen risk för slukhål i Pargas

$
0
0

Efter att ett stort markområde rasade i Salo har en del av Yle Åbolands läsare undrat om något liknande kan hända i Pargas. Men enligt Nordkalks enhetschef Gert Vahtera behöver man inte vara orolig. - Det finns ingen risk för att något liknande händer i Pargas, säger Vahtera.

Tidigare den här veckan inträffade en märklig händelse vid en vägkorsning i Kisko i Salo. Efter att en stor mängd mark plötsligt har rasat finns där nu en tio meter djup och 600 kvadratmeter stor grop.

I Kisko i Salo fanns tidigare en gruva, som stängdes 1958. Efter händelsen i Kisko har en del av våra läsare därför undrat om något liknande kan hända i Pargas. Nordkalks enhetschef Gert Vahtera är dock snabb på att ta död på de teorierna.

- I Kisko har man bedrivit underjordisk verksamhet och det har vi inte i Pargas. Här har vi ett dagbrott och vi har inga tunnlar under staden här i Pargas. Därför finns det ingen risk för att något liknande händer i Pargas. Jag kan inte svara exakt på vad som hände i Kisko, men här är marken stabil.

Dagbrottet i Pargas. Flygfoto av kalkgruvan i Pargas Bild: Nordkalk/Tatu Lertola Dagbrott,dagbrottet i pargas,kalkgruvan i pargas,Nordkalk,nordkalk i pargas,Pargas kalkgruva,pargasgruvan

Inte heller Nordkalks planerade utvidgning mot centrum är något som Pargasborna behöver vara oroliga för.

- I början kommer det vara lite mer oljud, men annars kan Pargasborna vara helt lugna inför det. Vi tar i beaktande att vi är nära staden. Vi försöker informera om hur vi jobbar, så att alla har koll på det. Men den stora skillnaden är alltså att vi har ett dagbrott och inte någon underjordisk verksamhet som i Kisko. Vår förkross är under jord, men där kollar vi kontinuerligt att allt är okej, säger Gert Vahtera.

Får vi segla förutan skatt?

$
0
0

Allt fler röster höjs för att slopa både den planerade motorcykelskatten och båtskatten. På fredagen meddelade regeringspartiernas riksdagsgrupper att skatten på motorcyklar gärna kunde begravas, och i dag publicerar Lännen Medias tidningar en enkät som visar att regeringspartierna verkar vara redo att släppa tanken på båtskatten också.

Det var meningen att både båt- och motorcykelskatten skulle behandlas i riksdagen inom februari. Enligt den enkät som Lännen Media har gjort bland riksdagsledamöterna är stödet för skatterna mycket ljumt, också bland regeringspartierna.

Samlingspartiet är mest kritiskt till bägge skatteformerna, därefter kommer Sannfinländarna, medan Centerns ledamöter inte var så pigga på att säga sin åsikt i saken.

Ordförande för Centerns riksdagsgrupp, Antti Kaikkonen skrev ändå på fredagen på Twitter att Centern inte kommer att sakna motorcykelskatten, såvida regeringen hittar intäkter på annat håll som väger upp.

Rinne hoppas skatterna slopas

I dag säger ordföranden för oppositionspartiet Socialdemokraterna, Antti Rinne, att regeringen bör avstå från både båt- och motorcykelskatten.

- Skatterna skadar ekonomin, och verkar inte ha några miljöpolitiska målsättningar heller, säger Rinne i ett pressmeddelande.

Skatteförslagen har beretts sällsynt dåligt, dundrar Rinne.

- Det skulle bli oerhört dyrt att uppbära skatterna, samtidigt som de skulle vara förlustbringande för företag som verkar i branschen, säger Rinne.

Han föreslår att man i stället inför en skatt på placeringsförsäkringar. De skulle inbringa tre gånger mer pengar i statskassan än de nu föreslagna skatterna, säger Rinne.

Henriksson: Slopa båtskatten och satsa på sysselsättningen

Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson kräver att regeringen slopar den planerade båtskatten.

- Vi vill inte ha den av Sannfinländarna påhittade båtskatten som skulle gå hårt åt vanliga båtägare, säger hon i ett pressmeddelande.

Henriksson hänvisar till Kauppalehti som skriver att skatten hotar kosta regeringen 85 miljoner euro istället för att inbringa skattemedel. Detta alltså innan den ens införts, säger Henriksson på SFP:s partifullmäktige i Vanda.

Enligt Henriksson borde regeringen koncentrera sig på att hitta verkliga lösningar på de problem som finns. Hon frågar sig hur sysselsättningsgraden på 72 procent som regeringen har efterlyst ska uppnås?

- Sysselsättningen är den absolut viktigaste frågan för att få Finlands ekonomi på fötter, säger Henriksson.

(Artikeln uppdaterades kl. 11.20 med Anna-Maja Henrikssons kommentar)

Idrottare dör två gånger – Conny Karlsson: ”Allt man hade försvann”

$
0
0

På femton minuter förändrades Conny Karlssons liv. Han var inte längre en elitidrottare.

Avslutad karriär innebär en enorm omställning hos idrottare. Ofta förändras hela livet, och en lucka som tidigare fylldes med idrott, ska nu fyllas med något annat.

För kulstötaren Conny Karlsson fick karriären ett abrupt slut våren 2007. Han diagnosticerades för en allvarlig tarmsjukdom redan fyra år tidigare men fortsatte tävla – fram till ett ödesdigert besök hos läkaren.

– Det var i en rutinkontroll som det visade sig att tarmen måste opereras bort. Det kom som en blixt från klar himmel, trots att jag var medveten om att risken finns, berättar Karlsson i radioprogrammet Slaget efter tolv.

– Jag visste att det var en allvarlig situation och att cellförändringar i tarmen kan betyda vad som helst, men ändå kändes det som om jag mer sörjde det att karriären tog slut.

Vad berodde det på?

– Karriären var ju egentligen hela mitt liv. Visst hade jag mitt företag vid sidan om men idrotten var huvudsysslan, konstaterar Karlsson.

– Man är idrottare 24/7, 365 dagar om året. Det är en livsstil. Och den togs bort från mig under de 15 minuterna jag satt hos läkaren. Allt som hade med det livet att göra försvann helt och hållet. Det är en hård smäll när allt bara tas ifrån en, man har ingenting kvar.

”Idrottare dör två gånger”

Conny Karlsson är långt ifrån ensam om sina tankar. Av andra friidrottare har bland annat Mikaela Ingberg, Heli Rantanen och Mikaela Löfbacka nyligen öppet pratat om identitetskrisen och tomheten som infann sig efter karriären.

– Den här fasen upplevs ofta som väldigt utmanande och känslofylld, säger Tarja Krum som i sitt slutarbete vid yrkeshögskolan Arcada undersökte karriäravslut hos idrottare.

– Det kan uppstå stora problem framför allt om man har en väldigt atletisk identitet, det vill säga att identiteten är alltför ensidig, eller att självkänslan baserar sig endast på prestationer. Ibland måste man helt enkelt komma bort från idrotten för att kunna skapa en helt ny identitet.

Tarja Krum är till vardags grenchef på Finlands Svenska Orienteringsförbund. Tarja Krum, grenchef på FSO. Bild: FSI Finlands Svenska Orienteringsförbund,orientering,tarja krum

Andra orsaker till speciellt tunga perioder efter avslutad karriär kan enligt Krum vara att det finns brister i det sociala stödet eller att idrottaren inte alls planerat framtiden efter den aktiva karriären.

– Vanligen dör människan en gång, men det har konstaterats att en idrottare dör två gånger, första gången är när karriären tar slut.

Utomstående förstår inte idrottarna

För Fredric Portin var den ”första döden” ett reellt alternativ i höstas, efter besvikelsen i orienterings-VM. Familjen och studierna kändes allt viktigare, och han ville ha mer i livet än bara idrotten.

Paimion Rastis landslagsman bestämde sig till slut för att fortsätta, även om han gör vissa kompromisser i träningen, men han har brottats mycket med tankarna kring en identitetskris.

– Idrotten är en jättestor del av den jag är, men det är viktigt att komma ihåg att man ju inte bara är den där idrottaren, säger Portin som menar att många skäms över att sluta då passionen plötsligt försvinner.

– När man ser resultaten och medaljerna tänker många automatiskt att nämen såklart har idrottaren glöden och motivationen att satsa allt på idrotten. Men idrottaren ska känna att jag gör det här för att jag vill göra det här.

Fredric Portin är fortfarande aktiv landslagsorienterare och var bland annat tia på medeldistans i VM i fjol. Fredric Portin, VM 2016. Bild: Finlands orienteringsförbund Fredric Portin

– Man stirrar jättelätt på resultaten när man bedömer om en idrottssatsning varit lyckad eller inte, när har man rätt att vara nöjd, när har man rätt att sluta. Men nyckeln till att verkligen skapa glöden som krävs för att göra jobbet är att på riktigt se människan och försöka hitta den egna vägen.

Tarja Krum håller med om att utomstående ofta har en väldigt snedvriden bild av idrottare och deras vardag, och att de därför till exempel har svårt att begripa varför en idrottare oväntat sätter punkt.

– De ser bara idrottare tävla och göra fenomenala prestationer. Det är en ganska omänsklig bild av idrottarna, säger hon.

– Sedan hör man också skräckhistorier där ledare försöker övertala någon som ska sluta, att ”nej, sluta inte, tänk på allt du missar, livet utanför idrotten är inte värt att leva”.

Inget stöd

Idrottare behöver stöd vid brytningsskedet när idrottarjaget suddas ut. Men det konkreta stödet är svårt att finna, och alltför ofta glöms idrottaren bort och lämnas vind för våg.

– Officiellt fick jag väl inget stöd alls, berättar Conny Karlsson. Det finns inget system som skulle ta hand om en, man var ganska ensam. Det finns inga modeller för hur man borde gå vidare.

Conny Karlsson tog bland annat tretton FM-medaljer under karriären. Conny Karlsson stöter kula, 2009. Bild: SUL arkiv Conny Karlsson

Stödet från familj och vänner är obeskrivligt viktigt under den kritiska perioden. Karlsson gjorde terapiarbete genom att bygga upp sitt företag, och fick även snabbt förfrågningar om att börja en ny kulkarriär som tränare.

– Det är kanske något man kunde systematisera. Vi är ganska dåliga i Finland på att ta vara på tidigare idrottare och deras kunskaper, säger IF Raseborg-coachen.

– Alla vill ju inte bli tränare, men överlag borde förbunden diskutera och fråga hur det känns och vad man har för planer. Att erbjuda nån som lyssnar, att idrottaren inte får känslan att den lämnas ensam. Det tror jag är det viktigaste.

”Måste ske förändringar”

Tarja Krum betonar betydelsen av att skola upp idrottarna för livet efter den aktiva karriären. Det är till exempel viktigt att skaffa sig en utbildning som kan fungera som ett skyddsnät.

– Det är väldigt, väldigt vanligt att man blir bortglömd. Och här måste attityderna helt enkelt förändras, att det finns mer förståelse till att idrottskarriären är begränsad, säger Krum.

– Det måste ske förändringar på idrottsledarnivå, men också i föreningar. Det ska inte vara så att idrottarna bara ska prestera, utan de borde få också andra roller inom föreningen, så de upplever att de gör också annan nytta.

Hoppa över Twitterpostning

Fredric Portin vill inte peka finger, men medger att det finns utrymme för utveckling på flera fronter. Han betonar förebyggande arbete – att ta tag i saken när karriären redan tagit slut är för sent.

– Jag upplever att man kan tala om de här sakerna idrottare emellan, men det är väl där det stannar. Det finns många som stöder det i teorin men frågan är hur det ska gå till i praktiken.

Föreningar, hör upp!

Portin håller med Krum i att föreningar i allmänhet har en enorm outnyttjad resurs i aktiva idrottare. I till exempel Norge och Sverige är toppidrottare mer involverade i föreningsarbetet på gräsrotsnivå.

– Allt ska inte vara så toppstyrt. En tränare eller ledare behöver inte sköta om allt, ge elitidrottare lite uppgifter också, det tror jag de tar emot med väldigt öppna armar. De är ju också jättestora förebild för alla barn och unga de kan tänkas jobba med, så synergieffekten blir stark på många nivåer.

– Sist och slutligen tror jag inte det krävs att man gör så jättemycket annorlunda, säger Portin. Det handlar mera om att ha det där i bakhuvudet, att tänka på vad man säger. Små vinkar och puffar nu och då kan göra väldigt, väldigt mycket.

Lyssna på hela diskussionen i Slaget efter tolv i klippet nedan:

112-dagen firas 11.2 med nästan 112 evenemang

$
0
0

Lördagen den 11 februari firas 112-dagen i Europa. I år är det riksomfattande temat barnfamiljens säkerhet, och det firas på drygt 100 orter i Finland.

Under 112-dagen uppmärksammas nödnumret 112 som gäller i hela Europa, och det ordnas evenemang på många orter.

I Pargas uppmärksammas 112-dagen vid Reimari kl. 13-15. Under dagen kan man bekanta sig med efterspaningshundar, sjöräddning, första hjälpen och brandberedskap. Frivilliga Räddningstjänsten berättar om hur man gör för att söka efter försvunna personer.

I Åbo ordnas 112-dagen kl.10-14 på gågatan. Också där får man träffa räddningshundar och frivilliga räddningstjänsten. Man kan öva primärsläckning eller delta i en en timme lång snabbkurs i första hjälpen.

En patrull från Nagu sjöbevakningsstation presenterar Gränsbevakningsväsendets verksamhet och utrustning.

På gågatan ges också en dockteaterföreställning för barn, där det lärs ut hur man ska agera vid sjukdomsattacker.

I Forumkvarteret i Åbo finns kl.10-14 ett Nallesjukhus, där man tillsammans med sin nalle får bekanta sig med en läkarmottagning och -instrument.

En alfahona dödades under vargjakten igen

$
0
0

I tisdags sköts i Bjärnå den varg som Finlands viltcentral gett dispens för, men det visade sig att det var en alfahona.

Finlands viltcentral beviljade i januari dispens för jakt på en varg inom vargreviret som finns i nordvästra Raseborg och de södra delarna av Salo. Rekommendation var att man skulle undvika alfadjur och helst fälla ett ungt djur. Förra våren föddes en vargkull i vargreviret.

– Vargen har undersökts vid Naturresursinstitutet Luke, och på fredag eftermiddag fick vi veta att det var en alfahona som skjutits, berättar Nylands jaktchef Visa Eronen vid Finlands viltcentral.

Obduktionen visade att det var en reproducerande varg, men det är enligt Eronen omöjligt att säga hur stammen kommer att utvecklas efter att alfahonan skjutits.

– Det kan hända att det inte föds några nya valpar alls i flocken i år, att någon annan hona kan få valpar eller att flocken splittras, säger Eronen. Tiden visar vad som händer.

I dispensvillkoren rekommenderades att jaktlaget inte skulle skjuta alfadjur.

– Ändå har det skett. De två senaste årens stamvårdande jakt har det visat sig att jägarna långt ifrån alltid lyckas skilja mellan alfadjur och andra vargar.

Polisanmälan har gjorts

– Det fanns tydliga rekommendationer att alfahonan inte fick skjutas, men det brydde sig inte jägarna om, säger Jarmo Markkanen.

Markkanen är medlem i den samarbetsgrupp som i fjol grundades för reviret i Raseborg och Salo. Han säger till Yle att han gjort en polisanmälan om jaktbrott.

- Det är mycket sannolikt att honan redan var dräktig, säger Markkanen.

Redan i fjol upptäcktes stora problem. Vintern 2016 dödades rätt mängd vargar i Finland, men tanken var inte att flockarnas alfahonor och -hanar skulle stryka med. I värsta fall var nästan hälften av vargarna som sköts då flockledare.

– Jag vill inte uttala mig om hur jakten borde gå till, säger Eronen, men det här är en väldigt beklaglig situation.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten att det var en alfahona som skjutits.

Artikeln är uppdaterad 11.2.2017 kl.13:08 med uppgifter om Jarmo Markkanens polisanmälan.

Hus totalförstördes i brand i Gustavs

$
0
0

Ett större egnahemshus förstördes på lördag eftermiddag i en brand i Gustavs, 65 kilometer väster om Åbo.

Räddningsverket fick larmet vid 14-tiden efter att rökvarnaren i huset reagerat. Då brandkåren kom till platsen var huset övertänt, och ännu vid 16-tiden hade man inte fått branden under kontroll.

- Huset verkar vara ett tillbyggt egnahemshus, så det är lite som en labyrint, förklarar jourhavande brandchef Jenika Ylikauppila. Vi får lov att ta det försiktigt.

Egnahemshuset på en och halv våningar finns på Kirkkotie, i ett område med såväl småhus som sommarstugor.

- Invånarna var inte hemma då branden bröt ut, så inga personer har skadats, men det verkar som att huset kommer att totalförstöras.

Paavo Nurmis lopp löps vid Millrose Games i New York

$
0
0

Klockan 23:56 på lördag kväll finländsk tid går startskottet för Paavo Nurmi Two-Miles vid Millrose Games i New York.

Tävlingarna är en av äldsta friidrottstävlingarna inomhus i USA och en av de mest prestigefyllda. Millrose Games arrangeras för 110:e gången och firar jubileum, vilket man gör genom att uppmärksamma Finlands 100-årsjubileum och att det i år gått 120 år sedan Paavo Nurmi föddes.

Paavo Nurmi tog nio olympiska guldmedaljer. Dessutom satte han 58 världsrekord under sin karriär, men en del av loppen var sällan löpta sträckor och andra sattes inomhus, vilket inte räknades i officiell statistik förrän på 1980-talet. Enligt IAAF:s statistik satte Nurmi 22 officiella världsrekord.

Nurmi har en speciell plats i amerikanernas hjärta, eftersom han under sin USA-turné besökte många friidrottsarenor i USA och satte nya världsrekord på nästan varje plats.

På trettondagsafton 1925 löpte Nurmi sina första lopp i USA. Efter de fem OS-gulden i Paris var Madison Square Garden slutsåld och det var tjockt av cigarrettrök inomhus, men det stoppade inte Nurmis framfart. Nurmi slog världsrekord på sträckan en engelsk mil med 4.13,5 och en timme senare på 5 000 meter med 14.44,6. Dessutom var hans mellantid på 1 500 meter, 3.56,2, också nytt världsrekord.

Han fortsatte med att vinna 51 av de 55 tävlingar han ställde upp i under USA-turnén.

Nurmi satte själv världsrekord tre gånger på sträckan

På två engelska mil, alltså exakt 3 218,688 meter, satte han inofficiellt världsrekord inomhus två gånger i februari 1925 i New York, först med 9.08,0 och sedan bara en vecka senare med 8.58,2. Dessutom satte han världsrekord på sträckan också utomhus, år 1931 i Helsingfors med tiden 8:59.6.

Det är den sträckan som löps igen den 11 februari 2017 i New York, och som döpts efter Paavo Nurmi.

Paavo Nurmi löper in med OS-elden, Helsingfors 1952. Paavo Nurmi löper in med OS-elden, Helsingfors 1952. Bild: All Over Press Den olympiska elden,olympiska spelen,Paavo Nurmi

I nästan 100 år, från 1914 till 2011, hölls inomhustävlingarna vid Millrose Games i Madison Square Garden på ett särskilt trägolv, men numera tävlar man i the Armory på Övre Manhattan.

Paavo Nurmi Two-Miles är ett av många lopp vid Millrose Games. På startsträcket står Mo Ahmed, Lawi Lalang, Ben Blankenship, Andrew Butchart, Donn Cabral, Kemoy Campbell, Matthew Centrowitz, Garrett Heath, Ryan Hill, Ford Palmer, Morgan Pearson, Brian Shrader och Ben True.

Endast rena idrottare får delta

Paavo Nurmi Games och arrangörerna i New York har kommit överens om att alla deltagare i kvällens lopp också är inbjudna till Paavo Nurmi Games i Åbo i sommar, där samma sträcka finns på programmet.

– Då hoppas vi också att vi kan locka med Mo Farah till Åbo, säger Jari Salonen, som är verksamhetsledare för Paavo Nurmi Games, och på plats i New York för att göra reklam för tävlingarna i Åbo.

Lördagens tävlingar televiseras till hundratals miljoner tittare över USA, men också i Finland. Tävlingarna visas på MTV Max.

En speciell sak med Millrose Games är också att man endast bjuder in idrottare som aldrig har haft med dopning att göra.

– Vi har mandat att låta bli att bjuda in sådana idrottare som har en dopningshistoria bakom sig. Alla sådana idrottare som gjort överträdelser vill vi hålla borta från våra tävlingar, sade tävlingschefen Ray Flynn i början av året till sportkanalen ESPN.


Gruvraset i Förby 1982 skapade ett 100 meter stort slukhål

$
0
0

Det är ovanligt med gruvras och slukhål i Finland, men det har skett tidigare, också i Egentliga Finland. I onsdags upptäcktes ett stort slukhål med en diameter med cirka 25 meter i Aijala i Kisko. Det uppstod ett stort hål i marken, där en gruva funnits till slutet av 1950-talet.

I december 1982 skedde det stora gruvraset i Förby i Finby kommun. Då blev diametern på hålet nästan 100 meter.

Lördagen den 11 december 1982 var en lugn dag i Förby. Ett tunt snölager låg över landskapet, men hela dagen hördes muller från det gamla dagbrottet. I Förby var man visserligen van vid ljud från kalkindustrin, för gruvverksamheten fortsatte i det nyare kalkbrottet.

Det gamla dagbrottet var stängt, men nya hus och vägar var byggda längs gruvkanten. Så när det stora gruvraset sedan inträffade på kvällen, slukade det därför en stor del av vägen.

Tua Bergström, som var Radio Åbolands Kimitoredaktör, minns hur en bil som kom körande längs vägen måste tvärbromsa, då där inte längre fanns någon väg. Bilen blev hängande på kanten av hålet, men både mannen och kvinnan i bilen hann hoppa ur innan bilen föll ner mer än 10 meter i det stora hålet.

– Jag skulle göra en lång dokumentär om kalkindustrins 100-årsjubileum, och hade kommit överens om en intervju med Karl Forsström följande dag, men den sköts förstås upp, berättar Bergström. Gruvraset var det stora samtalsämnet.

De följande dagarna fortsatte mullret från gruvan, och slukhålet blev större och större. Hela gaveln på ett egnahemshus rasade ner två dagar efter det första raset, och brandinspektör Raimo Viinamäki berättar för redaktören Jussi Nurmi i tv-nyheterna från 1982 att myndigheterna utvidgat säkerhetszonen till 100 meter från kanten.

En person dog senare i en olycka i gruvan

Till en början stängdes området av med rep, men senare byggdes ett staket runt hela området med tydliga skyltar om att det är farligt område.

Ingen kom alltså till skada då slukhålet uppstod. Personerna i personbilen hann kasta sig ur bilen i tid, och en buss stoppades innan den hann fram till slukhålets kant. Långt efter det stora raset har en person omkommit då han ville utforska det gamla dagbrottet och ramlade ner i en spricka.

Trots att Förby kalkgruva var ett dagbrott fanns det och finns det nämligen också gruvgångar, och det var troligen taket på de gamla gruvgångarna som då, liksom nu 2017 i byn Aijala, gav efter. Efter raset vet ingen med säkerhet var det finns farliga sprickor och var det kan ske ras igen.

Förby kalkgruva (Karl Forsström Ab) grundades 1882 på Storön i Finby kommun. Det var det första stället i Finland där man idkade industriell kalkbränning. Gruvan upphörde år 2009.

Kalkstensgruvan i Förby. Kalkstensgruvan i Förby Bild: Yle/ Monica Forssell förby,förby gruva,gruva,gruvdrift,kalksten,kalkstensgruva

En längre text om Förby gruva finns på finska att läsa på bloggen Urbanex Ninja, där man besöker övergivna platser.

Piffens Anni Lindroos skiddrottning vid FSSM

$
0
0

Vid de finlandssvenska mästerskapen i skidåkning i Borgå vann Anni Lindroos från Pargas IF tre guldmedaljer; i sprint, individuellt och i stafett.

Sammanlagt vann Piffen tio mästerskap, fem silver- och fyra bronsmedaljer under veckoslutet.

Anni Lindroos vann på fredagen sprintdistansen i klassen D16. På lördagens fristilssträckor tog Lindroos veckoslutets andra guld med seger på 5 kilometer i D16.

Individuellt vann sex piffare guld i sina klasser; Oskari Kalliokoski vann klassen H13 med 0,3 sekunder före tvåan Tomi Sandberg från Östeby SK. Andrea Nyberg vann klart klassen D12, där 33 flickor tävlade omm FSS-mästerskapet. Josephine Åberg vann klassen D35, Riikka Kalliokoski klassen D45 och Niklas Westerlund H40.

I söndagens stafetter tog Pargas IF dubbelseger i klassen D12. I första laget skidade Ronja Westerlund, Matilda Åberg och Andrea Nyberg. I andra laget skidade Daniela Lietzén, Emma Vahtola och Emilia Johansson.

Och i klassen D16 tog Anni Lindroos veckoslutets tredje mästerskap, i stafetten tillsammans med Anna Rask och Wilma Westerlund.

Guld blev det likaså för Pargas IF i mixedklassen H/D120 med laget Kari Kalliokoski, Malin Johansson och Niklas Westerlund.

Två FM-guld till Pargas IF

Samtidigt som FSS-mästerskapen skidades i Borgå,avgjordes FM för veteraner (över 35-åringar) i Tammerfors.

Mikael Ramstedt vann FM-guld på 10 km klassisk stil i klassen H55, och i stafetten tog Piffens damer FM-guld i klassen D120 med laget Åsa Lindberg, Riikka Kalliokoski och Malin Johansson.

Udda fåglar fick holkar i Åbo

$
0
0

Den är som en miniatyrkiosk, fågelholken som Alexandra Niemi har gjort med sin morfar, Kaj Fröberg, och de är lika stolta båda två med att visa upp den.

– Vi har en grå flugsnappare på vår gård, men den har ingen holk, berättar Niemi. Men man vet ju aldrig om den kommer att tycka om holken.

På Åbo arbis har man haft en veckoslutskurs för att bygga fågelholkar. Kursen gick ut på att bygga holkar också för udda fåglar, som trädkrypare, tornfalk, gök, pärluggla eller ejder.

– Både fågelskådare och ringmärkare vill komma allt närmare fåglar, förklarar fågelguiden Hans Hästbacka. Och det är lite av ett dille nu att bygga fågelholkar åt vilka fåglar som helst, fast det verkar lyckas, bara man noga studerar fåglarna och deras beteende.

Enligt Hästbacka är det stor bostadsbrist just nu på grund av det effektiva skogsbruket. Det finns inga ruttna träd kvar för fåglar.

Därför behövs fågelholksbyggare. Samtidigt pågår också kampanjen för att sätta upp en miljon fågelholkar i de finländska träden innan maj 2017. Det är ett sätt att fira Finlands 100-årsjubileum, med miljontals nya fågelkvitter. Och det verkar lyckas bra, för vi har redan nått 900 000 holkar.

Eirik Lindroos gör en fågelholk för en trädkrypare. I bakgrunden Leif Nerdrum och Mikael Syrjälä. Eirik Lindroos gör en fågelholk för en trädkrypare. I bakgrunden Leif Nerdrum och Mikael Syrjälä. Bild: Yle/Linus Hoffman eirik lindroos,en miljon fågelholkar,fågelholkar,leif nerdrum,mikael syrjälä

– Det var just därför kursen blev aktuell, säger Arbis slöjdlärare Henrik Malmström. Tyvärr görs det inte så mycket fågelholkar längre i skolan eller på fritiden.

Malmström är glad över att kursen blev så populär, med både yngre och äldre deltagare, och både med vana och mindre vana slöjdare.

Valter Edgren har tagit med sin morfar Björn för att bygga en skrakholk. De är båda mycket intresserade av fåglar, men samtidigt oroliga över våra grumliga vatten och rovdjur som gör det svårt för fåglarna att klara sig.

– Vi har knipholkar på sommarstugan, men där föddes inga ungar senaste sommar, berättar Valter Edgren. Men det hjälper att sätta upp holkar.

Valter Edgrens fågelholk har redan fått en inflyttare. Valter Edgren inspekterar sin fågelholk inifrån. Bild: Yle/Linus Hoffman en miljon fågelholkar,fågelholkar,valter edgren

Det gör det . Ändå finns det inga garantier för att fåglar faktiskt börjar använda holkarna.

– Nej, det är som ett lotteri, förklarar Hästbacka. Vissa fåglar vill inte flytta in i en holk som luktar helt ny, andra vill inte ha för soligt eller få vind från fel håll. De är lite kräsna.

Disa Svenskberg tycker kursen är en så rolig motvikt mot hennes jobb, där hon annars inte får arbeta med händerna. Dessutom är det bra med utmaningen om att sätta upp en miljon holkar. Snart har hon två stora holkar, en för pärlugglan och en för tornseglaren.

– Inte har vi sett några pärlugglor hos oss på landet, säger Svenskberg. Men som Hans sade: "Inte får ni den dit om ni inte sätter upp en holk". Det skulle vara roligt om vi skulle få nya arter.

Calle Blyh däremot försöker inte locka nya arter. Istället ska han fälla in en liten kamera och en liten dator i taket på sin blåmesholk. Till påsken hoppas han att allt är färdigt att installeras vid stugan i Kaxskäla.

– Det är meningen att jag ska kunna förmedla bilderna ut på nätet, men jag har ännu ingen webbsida där jag kunde publicera den, förklarar Blyh.

Men Blyh lovar att Yle får komma tillbaka och titta på programmet, då allt är färdigt.

Arbiskursen med alla färdiga fågelholkar Arbiskursen med alla färdiga fågelholkar framför sig. Bild: Henrik Malmström en miljon fågelholkar,fågelholkar

Behovet av skolskjutsar ökar - lång väg till skolan är vardag för allt fler elever

$
0
0

Trenden att stänga byskolor och samla upp eleverna i större centrala enheter leder till att behovet av skolskjutsar ökar hela tiden. Ändå är kommunerna njugga med hur skjutsar beviljas.

Hos familjen Wiberg i Barösund i Ingå har barnen en skolväg på nästan 25 kilometer. Skjutsandet får familjen sköta och stå för själva tillsammans med en annan familj.

Orsaken till kommunens njugga inställning är att Wibergs har valt en annan skola än kommunen har utsett som närskola för barnen.

- Vi började bygga hus här medan det ännu fanns en byskola i Barösund, berättar Emil Wiberg. När det var nästan färdigt, stängdes skolan.

För att barnen ändå skull få gå i en liten byskola, valde familjen Västankvarns skola för sina barn. Skolan ligger nästan 25 kilometer nordväst om Barösund. Kommunen ansåg att barnen borde gå i Kyrkfjärdens skola, nordöst om Barösund.

Avståndet från Barösund till de två skolorna skiljer på 800 meter.

- Västankvarn passar våra barn, som inte är vana med hundratals barn omkring sig bättre, säger Emil.

Avstånden mellan Västankvarns skola och Kyrkfjärdens skola i Ingå centrum gör det svårt för kommunen att samordna skolskjutsarna. Karta över avståndet från Barösund till Västankvarn skola och Kyrkfjärdens skola i Ingå centrum. barösund,Ingå Kommun,Karta,kyrkfjärdens skola,närskola,Skolväg,västankvarn skola

Bildningschefen i Ingå, Merja Olkinuora, tar till skollagen när hon förklarar kommunens linjedragning visavi skolskjutsarna. Skollagen ger kommunen rätt att bestämma vilken skola som är närskola för en elev.

- Om föräldrarna väljer en annan skola än närskolan, har de alltid själva ansvar för skolskjutsen, säger hon.

Bildningschefen Merja Olkinuora kan inte avvika från kommunens praxis om hur hus skolskjutsarna ska ordnas. Kvinna med glasögon står vid en bokhylla med mappar. bildningschef,Ingå Kommun,merja olkinuora

Skollagen slår också fast att elever i årskurs 1-3 är berättigade till skolskjuts när skolvägen överstiger fem kilometer. För elever i årskurs fyra uppåt gäller över fem kilometer. Barn med specialbehov beviljas skjuts enligt separata kriterier.

Om föräldrarna väljer en annan skola än närskolan, har de alltid själva ansvar för skolskjutsen.― Bildningschefen Merja Olkinuora

Årligen får kommunen en handfull ansökningar om skolskjuts till en annan skola än närskolan.

- Om vi börjar tumma på den här regeln kan det hända att även andra föräldrar tycker att de har rätt att välja en annan skola, säger Olkinuora. Det handlar om att behandla alla lika.

Familjen Wiberg har nu redan under fem års tid skjutsat barnen till Västankvarn. Fortfarande hoppas Emil att kommunen ska tänka om.

Emil Wiberg pusslar arbetsdagen tillsammans med sin fru och syster för att få skolskjutsarna att passa med arbetet. Man intervjuas vid Västankvarns skola i Ingå. Barösund,emil wiberg,Ingå Kommun

Han föreslår bland annat att Västankvarns skola och Kyrkbackens skola börjar samtidigt på mornarna. Det skulle öppna upp för samåkning på ett helt annat sätt.

- Då kunde våra barn följa med en del av sträckan i samma taxi som eleverna som ska till Kyrkbackens skola. Sedan kunde de fortsätta med den skolskjuts som också normalt tar elever till Västankvarns skola. Det skulle inte föranleda kommunen extra kostnader.

Tre timmar i buss gör skoldagen lång

Vägen är lång också från skärgården i Kvarken i Österbotten till Korsholms högstadium på fastlandet. Eleverna har en och en halv timmes bussresa till och från skolan.

Här plockas eleverna upp av skolbussen.

- Resorna till skolan är inte så tunga, man har roligt med kompisarna i bussen, säger Leon.

Hemresan är värre, för då slår hungern till.

- Vi får ju inget mellanmål, så det första jag gör när jag kommer hem är att äta, säger Cassandra Snygg.

Bussresan utnyttjas också för läxläsning.

- Mest lyssnar man ändå bara på musik för att fördriva tiden, säger Ylva Smeds och Antonia Pajala. Ibland blir man nog trött på det här bussåkandet.

Arbetslivet tänjer på skoldagen i Åbo

I Åbo är de svenska skolorna få och trots att de ligger i en stad är avståndet till skolan långt för många.

Cygnaeus skola är den största av de svenska skolorna med klasserna ett till sex. Skolan ligger vid den livligt trafikerade Mariegatan i centrum av stan.

Hit kommer inga skolbussar, utan eleverna ska antingen gå eller åka turbuss.

Simeoni Peltola, som går i klass ett, klarar av att ta rätt buss vid torget i Åbo när han åker hem från skolan. Skoleleven Simeoni Peltola sitter i ett klassrum Bild: Yle/Maud Stolpe nb simeoni peltola

Systemet med skoltaxin och skolbussar är mer eller mindre ett minne blott för de svenska Åboeleverna.

- Idag är det bara tre taxiskjutsar. 2011 kom det 80 taxiskjutsar hit, säger vicerektorn Johan Hesselgren. Och jag tror ju knappast att skolvägen har blivit säkrare idag än den var för sex år sedan.

Många föräldrar vill inte att barnen ska åka turbuss utan kör barnen själva. Det leder till att en del elever kommer till skolan upp till två timmar före skoldagen börjar.

Morris är räddningen för många

För att undvika att barnen är oövervakade på skolgården under den tiden har föräldraföreningen startat morgonverksamhet för eleverna.

Då är det morgonklubben Morris som gäller och det kan betyda två extra timmar i skolan på morgonen.

Helén Österlund skapar en trygg och trevlig morgon för elever som kommer tidigt till skolan. Morgonklubbsledaren Helen Österlund framför en vägg med ugglor Bild: Yle/Maud Stolpe nb helen österlund

Elsa Koskinen på årskurs fyra kommer ofta till Morris.

- Mamma och min pappa måste vara på jobb tidigt. Fördelen är att de kommer hem tidigare, säger hon.

Morris är ett kravfritt alternativ för familjerna. Helén Österlund leder verksamheten.

- Vi försöker att ha en rolig verksamhet, som är trygg. Men vi har inte egentligen något planerat program. Barnen får komma hit och göra vad de vill. De kan till exempel spela spel rita, leka med kompisarna eller hoppa på säckstolarna.

Eftis förlänger också skoldagen

Alla elever kan ändå inte åka hem när skoldagen är slut, utan stannar i eftermiddagsklubben till de avhämtas klockan 17.00.

När föräldrarna upplever att skolvägen inte är tillräckligt säker är det enda alternativet att föra och avhämta barnen själva.

Tänk dig att komma hit sju på morgonen och vara hemma först fem. Av de här tio timmarna är barnets aktiva skoldag ungefär fyra timmar. Vilken vuxen skulle acceptera det, undrar vicerektorn Johan Hesselgren.

Se hela programmet här:

Sänds också i Yle Fem, måndag 13.2.2017 kl. 20.00
samt på tisdag kl 17.25.

”Skansen blir en kombination av grön miljö och moderna tekniska lösningar”

$
0
0

En ny stadsdel byggs som bäst upp vid köpcentret Skanssi i Åbo. Något av en dröm för stadsplanerarna, som nu inkorporerar allt från centralpark till delade bilar för invånarna i den nya detaljplanen.

Bostadshus intill köpcentret har stått klara redan länge och som bäst bygger man upp höghus alldeles intill Östra bågen. Stegvis närmar sig byggarbetarna åkrarna på andra sidan vägen, där en ultramodern stadsdel ska ta form.

- Skansen kommer att bli en kombination av grön miljö och moderna tekniska lösningar. Ekologiska lösningar beaktas i planeringen och byggandet samt i användningen av byggnaderna. Alla planlösningar syftas på att göras på ett kostnadseffektivt sätt och med hänseende till lösningarnas livscykelkostnader, berättar Ann-Sofi Österberg från stadsplaneringen vid Åbo stad.

Ann-Sofi Österberg och Taina Riekkinen. Ann-Sofi Österberg och Taina Riekkinen. Bild: Yle / Mattias Simonsen ann-sofi österberg,taina riekkinen

Hon är tillsammans med Taina Riekkinen två av hjärnorna bakom den nya stadsdelen. Enligt Riekkinen har det varit en givande process.

- När man börjar planera ett nytt bostadsområde från grunden kan man skapa något helt nytt, utgående från moderna planeringsideal och -behov. Målet är att bygga en fungerande helhet, förklarar hon.

Kartläggningens stora roll

Hur går man då till väga för att bygga upp en hel stadsdel ur så gott som tomma intet? Enligt Riekkinen och Österberg har kartläggningen en viktig roll.

- Alltid när man börjar planera ett nytt bostadsområde, så är det viktigt att först kartlägga områdets styrkor och svagheter. Styrkorna är alltid inte så uppenbara, om man jämför med till exempel en historisk stadsdel, menar Österberg.

Vilka är styrkorna och svagheterna i Skansen?

- Den stora svagheten är själva marken. Det är väldigt svårt att bygga där. Naturen där är ändå väldigt värdefull, säger Riekkinen

Det enda huset på åkern får snart grannar. Reklamskylt för Skansen-området med ett ensamt egnahemshus på en åker i bakgrunden. Bild: Yle / Mattias Simonsen reklamskylt,skansen,skanssi

- Det finns också redan en befintlig servicehelhet i form av köpcentret. Även trafikförbindelserna är goda, kompar Österberg.

Centralpark som hjärta

Det gröna tänket syns genom hela planeringen. Som körsbäret på Skansentårtan kommer området att byggas runt en stor centralpark.

Som parkens hjärta fungerar en fåra. Fåran transporterar och upprätthåller dagvattnet från området, och längs fåran bildas små bassänger av dagvattnet. Parkens, och fårans, kant är i norr urban och skött miljö, men söderut förvandlas parken stegvis till en mer naturnära miljö. I parken kommer det till exempel att finnas idrottsplatser, små odlingslotter och lekparker, berättar Riekkinen.

- Parken är viktig för trivseln, men också med tanke på områdets tekniska funktion, säger hon.

Utsikt från köpcentret över området där stadsdelen ska ta form. Området där Skansen ska ta form. Bild: Yle / Mattias Simonsen skansen,skanssi

Några år får ändå alla intresserade vänta på att stadsdelen står klar. Enligt Riekkinen är målet att Skansen ska vara helt färdig år 2030.

- Det är en väldigt kort tidtabell för en hel stadsdel, påminner hon ändå.

- Skansen blir inte färdig på en gång utan det handlar om att bygga upp den stegvis, säger Österberg.

Viewing all 33947 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>