
Skärgårdshjälpen ska kunna komma igång som fungerande insatsgrupper om ungefär ett år då projekttiden går ut och eventuella avtal har ingåtts med räddningsmyndigheterna.
Hittills har ett 30-tal frivilliga från Röda Korset, sjöräddningen och olika frivilliga brandkårer genomgått kurserna och kan småningom ingå i grupper som kan ge en första respons då något inträffar.
Skärgårdshjälpen ska inte ersätta existerande räddningsmyndigheter, men ska kunna hoppa in och hjälpa innan den professionella räddningspersonalen hinner till platsen.
Det är då tänkt att 112 alarmerar de här grupperna vid olyckor eller sjukdomsanfall.
I princip skiljer sig Skärgårdshjälpen inte så mycket från de första hjälpen-grupper som Röda Korset har från tidigare, utom att här finns sjöräddare med tillgång till båtar och brandmän med tillgång till brandutrustning plus sin speciella sakkunskap.
Marjatta Alakahri vid Röda Korset säger att hennes dröm är att man skulle få grupper av det här slaget i till exempel Houtskär och på Utö just med tanke på de långa avstånden.
Rusning till kurserna
Till de kurser som hittills har hållits för blivande skärgårdshjälpare har intresset varit enormt och alla har inte rymts med.
Varje kurs har sexton platser och de ska vara jämnt fördelade mellan Röda Korset, sjöräddningen och frivilliga brandkåren.
De som har gått kurserna förbinder sig i alla fall inte till något även om arrangörerna hoppas att folk ska hålla sig kvar och delta i övningarna och vidare utbildning.
I vår ordnas en kurs på Kimitoön och Marjatta Alakahri säger att den redan har väckt ett stort intresse och garanterat blir fullsatt.
Utbildningen till skärgårdsräddare går både på finska och svenska i och med att de grupper som slutligen grundas ska kunna fungera på båda språken.