
Två oljefartyg var väldigt nära att krocka på Finska viken under helgen. En oljeolycka på Östersjön skulle vara en stor katastrof och svår att städa upp.
- Vi skulle vara så djupt i olja som man bara kan vara. Det skulle komma upp till stränderna och då skulle det vara svårt att städa upp, säger Kenneth Kumenius, biolog och insatsplanerare vid oljeolyckor.
Hur stor skada en oljeolycka skulle åstadkomma beror på vädret. Blåser det hårt tar sig oljan snabbt mot land. Då blir den svårare och dyrare att städa upp. Det kalla klimatet sätter också käppar i hjulen.
- Vi har inga organismer eller bakterier som äter olja, så som vid Deep water horizon-olyckan i Mexikanska golfen. Här måste man fysiskt städa upp oljan, säger Kumelius.
Han säger att det skulle påminna om Exxon Valdez-olyckan i Alaska för 30 år sedan. Där finns det fortfarande olja på stranden.
Bra kontroll
Kumelius säger att den täta trafiken på Östersjön övervakas effektivt.
- Vi har jättebra kontroll över fartygen på Östersjön. Vi följer med fartygen lite som i ett flygvakttorn. Om det kommer en ändring i kursen reagerar vi nästan omedelbart, säger han.
Han säger att misstag ändå sker och att det är viktigt att man diskuterar hotbilderna efter en nära ögat-situation.
- Östersjön är litet, så jag tror nog att det kommer att smälla någon gång. Det är mänskliga faktorer som kommer att spela in, säger Kumelius.