![]()
Stämningen på Turun Seudun TST (Työtä, Sosiaalisuutta, Terveyttä), föreningen för arbetslösa i Åbo, verkar inte så nedstämd som den kunde vara med tanke på omständigheterna.
Arbetslösheten i Åbo har varit på stadig uppgång sedan 2008, och i år ligger siffran på närmare 19 procent. Närmare var femte Åbobo i arbetsför ålder är alltså utan arbete.
Åbo har därmed börjat komma ifatt andra jämförbara städer och har alltså fortfarande inte den högsta arbetslösheten, men har under de senaste åren haft den största ökningen.
Antalet arbetslösa unga år har också ökat, vilket enligt NTM-centralens analytiker Juha Pusila är oroväckande.
På Turun Seudun TST är medelåldern för dess medlemmar däremot kring femtio. Där utgör de arbetslösa under trettio bara cirka tio procent enligt projektchef Teija Leppämäkis uppskattning.
Teija Leppämäki
Teija Leppämäki vid Turun Seudun TST
Bild: Yle/ Alexandra Granberg
Populär förening
Dagligen besöks Turun Seudun TST av 200-300 personer. Där kan medlemmar mot en liten årsavgift äta lunch för under fem euro, umgås, läsa tidningar och delta i de gymnastiklektioner, karaokekvällar, utomhusevenemang och mindre resor som ordnas gratis via föreningen. Donerade matvaror delas också ut dagligen.
Föreningen sysselsätter vanligtvis 140 personer varje år som får betalt genom lönesubventioner. Det här är ett stöd som arbets- och näringsbyrån beviljar exempelvis till föreningar som Turun Seudun TST så att de kan anställa arbetslösa.
De som jobbar vid föreningen kan göra olika uppgifter såsom jobba i köket, leda gymnastikgrupper eller jobba som trädgårdsmästare eller städare.
Stödförening för arbetslösa i Åbo, TST, sommaren 2015
Bild: Yle/ Alexandra Granberg
Ulrika Baumert har ett ettårigt kontrakt och jobbar vid informationen på Turun Seudun TST. Hon har varit sysselsatt sedan mars och säger att hon trivs väldigt bra med det hon gör där.
- Det är mångsidigt och ofta ganska hektiskt när man får göra många saker på en gång, det är det roligaste med jobbet tycker jag.
Baumert har också haft en mångsidig karriär, med erfarenhet av bland annat barn- och äldrevård, egenföretagande och turism. Med hjälp av lönesubventioner har hon nu arbete fyra timmar och femtio minuter om dagen.
- Jag hoppas kunna jobba med något där jag kan kombinera turism och sekreterarskap. Jag ser positivt på framtiden.
Slut på pengarna
I maj tog årets lönesubventionspengar i Åbo slut, vilket för bland annat Turun Seudun TST innebär att de för tillfället inte kan anställa fler personer. De kan inte heller förnya de kontrakt som tar slut nu.
I syateljén möter jag Leila Blomerus. Hon hör till dem som inte kan förlänga sitt kontrakt, trots att hon har rätt till lönesubvention. Hon har jobbat i syateljén i ett halvt år, men igår var hennes sista arbetsdag vid föreningen.
Leila Blomerus
Leila Bromerus jobbar på TST i Åbo
Bild: Yle/ Alexandra Granberg
- Det här är en jättebra arbetsplats med trevlig stämning och trevliga människor. Det som är synd är att jag inte får fortsätta jobba här eftersom pengarna tagit slut.
I dag ska Blomerus gå till arbetsförmedlingen och prata om att eventuellt kunna få mer pengar. Om hon skulle lyckas få det vill hon gärna komma tillbaka.
”De är desperata”
Flera personer som sysselsätts av Turun Seudun TST befinner sig just nu i samma situation som Leila Blomerus. Igår var det flera andra som jobbade sista dagen.
Projektchef Teija Leppämäki tycker situationen är bedrövlig.
Föreningen erbjuder också mathjälp
Stödförening för arbetslösa i Åbo, TST, sommaren 2015
Bild: Yle/ Alexandra Granberg
- Leila och de andra har i princip rätt till lönesubvention, men pengar finns helt enkelt inte. Förutom lönesubventionerna finansieras en stor del av vår verksamhet också av exempelvis penningautomatföreningen RAY. Åbo stad står för en mindre del, och den andelen hoppas jag skulle bli lite större.
Den höga arbetslösheten har märkts tydligt på Turun Seudun TST under våren.
- De som kommer hit är desperata och stressade över det ekonomiska läget. De är beredda att ta emot vad som helst för jobb och när som helst.
Leppämäki berättar också att många som söker sig till föreningen kommer dit på eget initiativ efter att ha hört om den via vänner, istället för att gå via arbets- och näringsbyrån.
- Efterfrågan på jobb är stor, det är en felaktig kliché att säga att arbetslösa inte vill jobba. De vill jobba, det är bara det att det inte finns några jobb.
I och med att subventionspengarna som TE-byrån delar ut är slut för i år, har Turun Seudun TST i nuläget bara möjlighet att erbjuda obetald arbetsprövning.
Enligt Leppämäki tar arbetslösa som söker sig dit också gärna emot de platserna, bara de får något att sysselsätta sig med.
Framåttänk
I Turun Seudun TST:s utrymmen skiftar allt från logon till bordsben i orange. Teija Leppämäki menar att det kanske finns en tanke bakom färgvalet.
- Det har blivit vår färg antagligen för att den är energisk och framåtdrivande, inte negativ och deprimerande.
På föreningen för hundratals arbetslösa, i en stad där allt fler människor är utan jobb, brister inte hoppet.
Text: Alexandra Granberg