
Företag som tillverkar något och företag inom turismbranschen har de bästa möjligheterna att få strukturomvandlingspengar. Meningen är att Kimitoön nu gör upp en handlingsplan för kommunen.
Enligt företagsrådgivare Mats Nurmio är det för tidigt att säga hur Kimitoöns handlingsplan kommer att se ut. Mycket beror på vad företagen i kommunen vill.
Ett företag kan få en fjärdedel av kostnaderna för till exempel en utvidgning eller en nyetablering täckt med hjälp av bidrag av staten. Normalt uppgår stödet till max 15%.
Också kommunen eller staten kan ansöka om bidrag för projekt som skapar arbetsplatser.
Enligt Nurmio är det i första hand företag som sysslar med tillverkning eller turism som har möjlighet att ansöka om extra stöd.
De företag och projekt som tidigare beviljats pengar varierar. Pengar har getts för att grunda ett kryssningsföretag, för att bygga inkvartering, för hallar, nya fabriker och så vidare. Antalet nya arbetsplatser som skapats i och med projekten varierar också. När bland annat en ny såg grundades i Kemijärvi uppskattades det att ungefär hundra personer skulle få jobb. När sju hus för inkvartering i Salla byggdes uppskattades antalet nya arbetsplatser till två och sextio nya arbetsplatser skulle skapas då sofftillverkaren Suomi-Soffa fick 800 500 euro för att utvidga och börja tillverka en ny soffa. Suomi-Soffa gick några år senare i konkurs och tvingades avskeda alla sina anställda.
I Kimitoöns kommun tror Mats Nurmio att det lönar sig för små företag att samarbeta och tillsammans ansöka om bidrag.
Kimitoön, Hangö, Raseborg och Ingå har alla beviljats status som områden i plötslig strukturomvandling på grund av FN-steels konkurs och de hundratals arbetsplatser som gått förlorade. Meningen med de så kallade strukturomvandlingspengarna är att de ska bidra till att skapa nya jobb i de drabbade områdena.