
Ejderhonan söker sig närmare land då havsörnarna ökar.Mikael Kilpi
Ejdern håller alltså på att försvinna från den omgivning där vi varit vana att se den i 50 år, säger docent Mikael Kilpi från forsknings- och utvecklingsinstitutet Aronia. Han berättar att minskningen beror på att honorna blir tagna av rovdjur.Åda och guding i Hangö.Mikael Kilpi
-Det syns i hela yttre skärgården att havsörnarna ökat och då flyttar ejdrarna till nya områden där de stöter på minkar och mårdhundar.
-Det är glädjande att havsörnarna ökat, men jag tror inte att det var så här myndigheterna tänkte sig att det skulle gå.Mikael Kilpi.Miljöforskare Mikael Kilpi från VästnylandYle/ Monica Slotte-Wallenius
Myndigheterna borde reagera
Mikael Kilpi säger att minskningen nu har blivit ett förvaltningsproblem.
-Så här kan det inte fortsätta, eller om vi vill ha havsörnar så minskar ejderstammen.
Mikael Kilpi säger att ingen gör något åt saken i Finland, medan ärendet finns på miljöministerna bord i Sverige. Där har myndigheterna också ordnat möten där man diskuterat det faktum att stammen minskar också i Sverige.
-Inte heller i Sverige vågar man inte diskutera havsörnarna.
Skärgården förändras
Vad innebär det då för miljön att ejderstammen minskar? Kilpi säger att det leder till att skärgården förändras.
-Det är egentligen ett tecken på ett mera djupgående problem som beror på att vi har manipulerat Östersjön och skärgården så länge att vi tror att vi kan bemästra situationen genom att flytta bitar hit och dit. Det är alldeles klart att vi inte kan göra det.
Det var i början av 2000-talet som Mikael Kilpi lade märke till att antalet ejdrar minskade. I dag finns det tre hanar på en hona längs sydvästkusten.