
Beslutsfattarna i skärgårdskommunerna har haft några dagar tid på sig att smälta förslaget på hur social- och hälsovården ska skötas. Många frågetecken ska rätas ut, inte minst om Pargas och Kimitoön ska gå samman.
Det lutar mot att Pargas och Kimitoön ska samarbeta kring vården och det ökar samtidigt på trycket att kommunerna ska gå samman. Merja Fredriksson, SFP, ordförande för social- och hälsovårdsnämnden i Pargas, är inte helt övertygad om vårdreformen. Hon frågar sig om reformen tryggar hälsovården för den vanliga invånaren ett dugg mer än tidigare.
- Vi kommer att behålla våra hälsoscentraler, men den stora frågan är om vi har råd med heltäckande vård alla dagar. Med 20 000 invånare går det att trygga hälsovården för invånarna, men det kräver att Pargas och Kimitoön tillsammans bestämmer om vården.
I november ska kommunerna höras om hur de har tänkt och då ska samarbetet med Kimitoön och eventuella andra kommuner utvärderas.
- Geografiskt är vi ett stort område och det gäller en stor helhet där alla invånare ska känna sig trygga.
Fredriksson räknar med dyra lösningar också i fortsättningen eftersom området är så pass splittrat. Hon tror på nya lösningar som mera telefonrådgivning och eventuellt nätrådgivning eftersom alla delar av kommunen inte har läkarmottagning varje dag. Ett annat alternativ som enligt Fredriksson bör utredas är mobila lösningar med till exempel tandläkarstationer på hjul.
I Kimitoön är tidtabellen den samma, frågeställningarna likaså. Om det är Pargas som är den bästa partnern kommer att vara den heta potatisen.
Niklas Guseff, SFP, ordförande för omsorgsnämnden, säger att det nu endast rör sig om ett förslag från en arbetsgrupp som dessutom väckt blandade känslor även inom regeringspartierna. Det gäller att skynda långsamt och inte dra för långtgående slutsatser, menar han.
- Det gäller att reda ut alternativen i det här skedet och vad de innebär praktiskt och helt ekonomiskt. Tillsammans med Pargas kunde vi ordna hälsovården självständigt, men det är många frågor som återstår att utreda, till exempel sjukvårdsdistriktens öde.
- Jag tror att vi kommer att få en het politisk debatt om samgången med Pargas och vi får se om det är hälsovårdsreformen som leder oss till det.
Guseff vill inte ta ställning till om de två kommunerna borde gå samman, utan att det gäller att utreda olika alternativ. Han säger ändå att Pargas verkar vara ett starkt alternativ.
- Det som är klart är att om vi inte går samman med någon, så mister vi självbestämmanderätten om den största biten i den kommunens ekonomin, alltså social- och hälsovården.