
Allt färre finlandssvenskar läser papperstidningar. Lokala nyheter kan vara räddningen för ÅU tror medieforskare
För de flesta tidningarna har siffrorna för papperstidningen pekat neråt flera år i rad. Finanskrisen, nyheter på webben och tidningsmomsen har satt sina spår och på bara fyra år har de finlandssvenska papperstidningarna tappat kring 20 000 prenumeranter. Det är de största som drabbas hårdast och Huvudstadsbladet hade för ett par år sedan över 50 000 prenumeranter. 2012 var det bara 43 000 som beställde papperstidningen.
Enligt medieforskare Timo Ketonen är ÅU:s starkaste sida lokala nyheter.Timo KetonenYLE/Fanny Lindholm
- Det är det lokala materialet som är mest relevant. Jag tror inte det är många som läser ÅU för inrikesnyheterna. Det lokala planet däremot, med nyheter om Åbo Akademi, kultur och idrott, det är relevant, säger Ketonen.
Det här är man medveten om vid Åbo Underrättelser och enligt vd Harry Serlo blir den lokala bevakningen allt viktigare för tidningen.
- Det finns knappast någon annan utväg än att förstärka det man är bra på och kanske bli bättre på att avstå från sådant man inte är bra på. Vi måste fokusera på lokalt och unikt innehåll och komma med information som läsarna inte kan få någon annanstans, säger Serlo.
Situationen för Hbl, Vasabladet och ÖT
Grafen visar hur tidningarnas pappersupplaga har utvecklats 2003 till 2012 och vad som kommer att ske om trenden inte vänder.
Situationen för de övriga svenskspråkiga dagstidningarna
Kalkylen för 2013 och framåt bygger på upplagornas genomsnittliga utveckling sedan 2008. Ålandstidningen har lämnat Upplagekontroll och planerar istället att inleda samarbete med revisionsbyrån Pwc. Därmed finns inga upplagesiffror för Ålandstidningen för 2012, vilket i sin tur innebär att kalkylen börjar det året. Åbo Underrättelsers siffror för 2012 är tidningens egna som ännu inte har granskats av Upplagekontroll. Österbottens Tidning uppstod då Jakobstads Tidning och Österbottningen slogs ihop 2008. För åren 2007 och tidigare i grafen har upplagorna för Jakobstads Tidning och Österbottningen räknats ihop.
Läs också: