
Mängden skräp på våra stränder utreds som bäst i ett internationellt projekt. Med i projektet är Finland, Sverige, Lettland och Estland.
Meningen är att plocka upp skräp flera gånger om året på samma strand och kolla hur mycket skräp man samlat upp.
Resultatet är dystert för Finlands del. Här har man hittat den största mängden skräp jämfört med de övriga länderna som är med i projektet.
- Vi vet inte varför vi har så mycket skräp på våra stränder. Havsströmmar, vindar och skärgården kan vara bidragande orsaker, säger projektchef Hanna Haaksi från Håll Skärgården Ren.
De skräpigaste stränderna hittas i Åbo, Helsingfors och Utö. Även stränder i Raseborg, Kotka, S:t Karins och Väståbolands skärgård är med i projektet.
- Det gäller för oss alla att vara noggranna och inte slänga skräp i naturen, påminner generalsekreterare Aija Bäckström vid Håll Skärgården Ren.
Skadligt för djur och natur
- Vi har inte ännu forskat tillräckligt i hur skräpet påverkar djurlivet i Östersjön, berättar Samuli Korpinen vid Kommissionen för skyddet av Östersjöns marina miljö.
- Liknande forskning i Nordsjön har ändå gett hårresande resultat. Stora mängder plast och kapsyler har hittats i magsäcken på fåglar. Sälarna trasslar också in sig i fisknät, säger Korpinen.
Bionedbrytbar plast en lösning
Forskare försöker också utveckla bionedbrytbar plast, som är miljövänligare.
- I nuläget är endast cirka en halv procent av all plast som produceras av den här typen, berättar akademilektor Ari Rosling vid Åbo Akademi. Enligt Rosling är ändå intresset för bionedbrytbara plaster stort inom industrin.
- Inom 10 år beräknas antalet bionedbrytbara plaster ha ökat till 6-7 procent. Mängden skulle få vara större enligt mig, säger Rosling.