
Ett möte mellan Kimitoöns ungdomsparlament och öns beslutsfattare hölls i dag på förmiddagen i Kimito.
Initiativet till dagens diskussion kom från Centralen för barn – och ungdomsforskning vid Åbo universitet. Där undersöker man för tillfället hur ungdomar i olika kommuner mår och hur växelverkan mellan beslutsfattare och unga kunde förbättras.
En liknande diskussion ordnades nyligen i Loimaa. Där dök bara en förtroendevald upp för att diskutera med ungdomarna. I Kimito var i dag aderton ungdomar på plats, sju förtroendevalda och sex tjänstemän. Diskussionen var livlig och att döma av slutresultatet också givande.
Följande punkter kom mötet överens om att jobba vidare på:
- Öka polisens synlighet i gatubilden
- Skapa fler och bättre cykelvägar
- Förbättra ungas möjligheter att få sommarjobb
- Införa fler regelbundna träffar mellan eleverna och skolkuratorerna
- Rätt att närvara vid nämndmöten
Mötet kom också överens om att ordna fler liknande diskussionstillfällen mellan beslutsfattare och unga i framtiden.
Oscar Byman, som är ordförande för Kimitoöns ungdomsparlament var efteråt mycket nöjd med diskussionen. Och bland politiker och tjänstemän hördes enbart positiva kommentarer. Undersökning
Hanna Backman (Sfp) tyckte att det viktigaste ur ungdomarnas synvinkel är att de får rätt att närvara vid nämndernas möten. Åtminstone bildningsnämnden och svenska skolsektionen har redan fattat beslut om att en representant från ungdomsparlamentet har närvarorätt vid deras möten.
Lyckliga ungdomar
Inom ramarna för projektet Ungdomar under lupp har forskare från Åbo central för barn – och ungdomsforskning undersökt hur ungdomar i kommunerna Vemo, Loimaa, Åbo, Salo och Kimitoön mår.
En jämförelse mellan kommunerna har inte ännu sammanställts men för Kimitoöns del visar undersökningen bland annat att sextio procent av ungdomarna känner sig lyckliga och de allra flesta unga känner sig trygga i kommunen.
Enligt samma undersökning framgår ändå också att femton procent av niondeklassarna dricker alkohol flere gånger i veckan och att en femtedel av niondeklassarna röker dagligen.
På följande träff hoppas Backman att det blir mer diskussion om ungdomars illamående på ett allmänt plan.
- Ätstörningar, mental hälsa och mobbning, nämner Backman som exempel på sådant som borde diskusteras mer också på Kimitoön.
För att sänka tröskeln för att ta kontakt med skolkuratorn önskar ungdomarna att det införs fler regelbundna träffar mellan skolkuratorn och alla enskilda elever. Dethär önskemålet vann stort gehör bland beslutsfattarna.