
- Det är inte så många som det brukar vara vid den här årstiden. Nu är fåglarna åtminstone ett par veckor försenade.
Lärkan är en av de arter som i år är väldigt sen. Fågelföreningen Birdlife i Finland meddelar att flera lärkor anlände till Finland vid månadsskiftet februari-mars, men att vintern gjorde att de vände om. För tillfället har man bara sett ett tiotal lärkor i Finland, medan man tidigare observerat 1500 lärkor vid den här tiden på året. Även tofsvipan är sen i år, hittills har man endast obeserverat tre stycken i hela Finland.Ornitolog Mikael Nordström.Ornitolog Mikael Nordström.Yle / Carmela Johansson
De flesta arter som redan anlänt till Finland klarar sig för det mesta ändå bra eftersom de inte flyger så långt söderut under vintern och därför är relativt vana med kylan. Nordström tror inte att fler flyttfåglar dyker upp före vädret blir varmare också nattetid.
- Då vinden vänder till sydväst och vi får lågtryck kan vi vänta oss en ganska stor rusning då alla flyttfåglar anländer på en gång. I år har det dessutom varit kallt också i södra delarna av Europa så någonstans finns det många flyttfåglar som väntar på att flyga norrut.
Vid den här tiden på året brukar redan finkarna, trastarna, skrattmåsarna och sädgässen anlända. Ivriga fågelskådare måste ge sig till tåls och vänta tills vädret blir varmare eftersom de arter som inte stannar i regionen beger sig snabbare än vanligt vidare.
- För de arter som inte häckar i södra Finland blir det en ganska kort vår, så man måste vara ute i rätt tid för att hinna se dem. Till exempel sädgässen som i fjol dök upp i mitten av mars och stannade i flera veckor, kommer nu sannolikt att ganska snabbt dra norrut.