
Åbo hamn bolagiserades vid årsskiftet och enligt verkställande direktör Christian Ramberg har det nya bolaget kommit igång enligt planerna.
– Vi har förstås fortsatt i samma banor och strategierna som gjorts upp tidigare förändras inte av en bolagisering, säger Ramberg. Snarare underlättar det att vi nu är ett bolag i motsats som till tidigare då vi var en del av Åbo stad.
Krisen i Europa har märkts av i hamnen i form av sjunkande volymer men mängden frakt har inte sjunkit drastiskt. En orsak kan vara EU:s E18-projekt.
– Läget är utmanande men inte på något sätt oroande, säger Ramberg. Att vi hör till en av EU:s hamnsatsningar tillsammans med hamnarna i Helsingfors och Kotka har nog hjälpt till och just nu ser det ganska bra ut.
Årets klart största projekt är den planerade importterminalen för flytande naturgas, LNG. Enligt Ramberg pågår just nu olika miljö- och säkerhetsutredningar som ska med i stadsplaneändringen som lämnas in under våren.
– Går allt enligt planerna och så som vi har tänkt oss kan planändringen träda ikraft i höst och byggandet av terminalen kan inledas vid årsskiftet, säger Ramberg. Avsikten är att terminalen ska kunna öppna 2015 då fartygens miljökrav skärps.
Importterminalen planeras till hamnen i Pansio och bland annat har det varit mycket diskussion kring säkerheten.
– I medierna har det kretsat många olika siffror men riskzonen kring cisternen är endast 50 meter, säger Ramberg. Påverkningsområdet om en olycka skulle ske är förstås större men vi satsar mycket resurser på säkerheten.
Naturgasbolaget Gasum ansvarar för terminalen då den är byggd och enligt bolaget arrangeras det informationsmöten för allmänheten under byggskedet.