
Skärgårds-, kust- och insjöturismen ska aktiveras, och vattendragen ska lyftas fram som huvudtema för Finlands internationella marknadsföring.
Förslaget ingår i ett projekt som har genomförts av Skärgårdsdelegationen samt jord- och skogsbruksministeriet. Utredningen gjordes i samarbete med aktörer inom turistbranschen.
Skärgården, sjöarna och de olika vattendragen ska föras fram som ett starkt varumärke för Finland. Det handlar om unika miljöer som i grunden kan ses som Finlands kanske enda överlägsna konkurrensfördel på den internationella marknaden.
Skärgårdens förbindelsebåtar och färjor bör betraktas som infrastruktur som kan jämföras med vägnätet på fastlandet
En långtgående digitalisering av tjänster hör ihop med projektet, konstaterar gruppen som gjort utredningen.
Små aktörer inom turismen måste koordineras bättre
Arbetsgruppen vill att turister ska få service inriktad på vattenaktiviteter på ett mer omfattande och koncentrerat sätt än i dag. På flera håll är aktörerna så små att de inte kan ta emot större kundgrupper eller marknadsföra sig själva tillräckligt.
När servicen och bokningskapaciteten förbättras förs aktörerna också samman. Rapporten kräver att företagarna i skärgården ska få ekonomiskt stöd för lokaler och utrustning och uppmuntrar till att bilda andelslag. De samarbetande företagarna borde i sin tur nätverka med inkvarteringsföretag.
Turister ska åka ut på kryssningar
De allt striktare säkerhetsbestämmelserna medför höga kostnader för fartygen och rederierna som vill satsa på kryssningstrafik.
Gruppen föreslår att verksamhetsförutsättningarna för kryssningar på insjöarna och vid kusten säkerställs genom att staten beviljar rederierna delfinansiering.
Utan den här typens tjänster skulle största delen av turisterna få en ofullständig bild av Finlands viktigaste attraktionsfaktor, påpekas det i rapporten.
Nationalparkerna är Finlands skyltfönster
Utvecklingen av turismen ska riktas in också på Finlands omfattande nät av nationalparker, statliga friluftsområden och övriga naturskydds- och rekreationsområden.
Hela 70 procent av de turistorganisationer som svarade på arbetsgruppens enkät lyfte fram nationalparkerna med vattenområden som det viktigaste som borde utnyttjas mer vid turistmarknadsföringen.
Nationalparkerna är Finlands skyltfönster till naturen. Gruppen påpekar också att man från nästan alla turistmål når närmaste nationalpark på mindre än en timme.
Fiske ska bli en upplevelse
Finland ska utvecklas till det ledande landet för fisketurism i Europa. Gruppen föreslår att själva turismen kopplas mera till upplevelser.
Finland erbjuder alla variationer av vattennatur; havsområden som övergår i skyddad skärgård, Europas största insjöområde som täcker halva Finland och ett fint nätverk av älvar och forsar i mindre skala. Som ”varumärkesälvar” kan man föra fram Europas längsta laxälv, Torne-Muonio älv och Europas kändaste laxälv, Tana älv. Båda är dessutom gränsälvar vilket möjliggör fiske i två länder.
Till Finlands fördelar hör rena vatten och goda fiskebestämmelser. De fiskeguider som finns har dock i dagens läge för få kunder.
VM i flugfiske arrangeras år 2020 i Kuusamo och publicitetsvärdet ses som stort. Enligt arbetsgruppen måste Finland dra nytta av denna unika synlighet både före, under och efter tävlingarna. Bland annat måste Portalen Fishing in Finland få mera resurser för att projektet ska kunna utvecklas och bli internationellt konkurrenskraftigt.
Långsiktig planering av förbindelsebåtar och färjor avgörande för en fungerande skärgårdsturism
Vattenområdenas interna förbindelsebåts- och färjetrafik samt trafikförbindelserna på enskilda vägar måste tryggas som samhällsfinansierad avgiftsfri infrastruktur, säger arbetsgruppen.
Vidare måste föråldrad utrustning förnyas och moderniseras genom långsiktiga upphandlingsavtal. Datatillgänglighet för turister i skärgården ska också i fortsättningen säkerställas med offentlig medfinansiering.
Turister ska lockas ut till vidsträckta isfält och öppna vintriga vatten. Vintertid kan man motionera, fiska och beundra landskap.
De planer som trafik- och kommunikationsministeriet lade fram år 2016 på avgiftsbelagd förbindelsebåtstrafik i skärgården riskerar att avsevärt försämra turistföretagens konkurrenskraft i skärgården jämfört med motsvarande turistföretag längs kusten på fastlandssidan.
Skärgårdens förbindelsebåtar och färjor bör betraktas som infrastruktur som kan jämföras med vägnätet på fastlandet. Avgifter får inte uppbäras så länge som också landsvägarna på fastlandet är avgiftsfria leder.
Investeringar i inkvartering och annan service måste kunna göras i förlitan på att trafikförbindelserna på lång sikt bevaras och utvecklas på samma sätt som på fastlandet.
Öar med relevans enbart för turismen bör få en marknadsbaserad fungerande privat trafik på grund av bristande statsfinansiering.
Om man ska kunna digitalisera turistföretagens verksamhet måste det vidtas åtgärder mot de brister som finns i teleinfrastrukturen i skärgården.
Turisterna ska bege sig ut på exotiska vinteräventyr
De flesta turistorganisationer anser att vintern erbjuder rentav en större utvecklingspotential än sommaren - trots att kundunderlaget sommartid är det mångdubbla.
En stugsemester i ett vintrigt vattenlandskap och en promenad på isen är något som en mycket liten del av världens befolkning har fått uppleva - och pimpelfiske ännu färre - konstateras det i arbetsgruppens rapport.
Långfärdsskridskoåkning längs nationalparkens vattendrag och en utfärd med sparkstöttning på isen är spännande upplevelser, likaså att köra bil på isvägar eller att dyka under isen. En värmande glögg i ett varmt tält på isen och fisksoppa tillredd på fisk som fångats med notfiske kan för många bli höjdpunkten på en resa i ett vintrigt Finland.