
Fråga fritt, det är konceptet som går ut på att du frågar och vi på Yle Åboland letar reda på svaret. Den här gången handlade frågan om trafikregler på cykel- och gångbanor där man inte har streck i mitten.
Det finns huvudsakligen två olika cykelleder: cykel- och gångbana som löper parallellt med ett vitt streck i mitten, och kombinerade cykel- och gångbanor, utan streck i mitten.
Britta Sunde bor i Åbo och cyklar mycket, och hon skickade in en fråga till Yle Åboland som gällde hur trafikreglerna för kombinerad cykel- och gångbana ska tolkas. Trafikmärket för kombinerad bana har en cykelsymbol med en fotgängarsymbol placerad ovanför. Då banan är uppdelad har trafikmärket en cykelsymbol till höger, fotgängare till vänster och ett streck i mitten.
- Jag har kommit fram till att varken cyklisterna eller fotgängarna vet skillnaden på de två olika trafikmärkena, och vet de så vet de inte riktigt vad de betyder, säger Sunde.
Sunde kollade upp regeln för kombinerade banor där cyklister och fotgängare ska samsas utan mittstreck. Regeln för hur trafiken ska löpa är aningen luddig: Fotgängaren går på höger eller vänster sida, cyklisten cyklar på höger sida. Så om fotgängaren går på höger sida cyklar cyklisten på vänster sida? Varför finns det då en regel om att cyklisten ska hålla till höger?
- Dessutom kan det finnas ett antal hundar i flexikoppel, och både fotgängare och cyklister med hörlurar som inte hör nånting, så alla går kors och tvärs.
Det låter rörigt, så hur är det tänkt att samspelet ska gå till? Det blev trafikpolis och överkonstapel Kristian Vidjeskog som fick svara på frågan om hur trafikreglerna riktigt ska tolkas då cyklister och fotgängare inte har en egen sida att hålla sig till.
- Ifall det inte är en delad bana går fotgängaren antingen på höger eller vänster sida, och cyklisterna använder den högra sidan.
Men blir inte det lite krångligt, om fotgängare kan röra sig lite var som helst?
- Det är ett samspel, lagstiftare har inte reglerat det noggrannare än så. Huvudsaken är att alla har sin egen plats.
Men har man det på en kombinerad cykel- och gångbana?
- Det är samspelet som måste fungera. Man måste kolla var det finns utrymme, i synnerhet cyklisten som har en hårdare fart.
Varför har man inte alltid ett streck i mitten, skulle inte det vara lättare?
- Det tycks vara så att det används där cykellederna är livligt trafikerade, då är ena sidan för cyklister och andra för fotgängare.
Vidjeskog håller med om att det är tydligare med uppdelade cykel- och gångbanor. Då alla vet sin plats löper trafiken tryggt och smidigt.
- I Åbo centrum har vi till och med ställen med betongplattor för fotgängare och asfalt där cyklisterna ska åka, så det är mycket tydligt. Då vet alla sin plats, säger Vidjeskog.
Då nya vägar för cyklister och fotgängare ritas upp tycker Vidjeskog att man gärna kunde favorisera uppdelade banor bara utrymmet finns.
- Det är stadens planering som ansvarar för de här arrangemangen, polisen endast övervakar. Men helt tydligt är det så att de uppdelade cykel- och gångbanorna är tryggare, konstaterar Vidjeskog.
Lyssna på hela intervjuerna med Britta Sunde och Kristian Vidjeskog här: