
I Egentliga Finland kommer man nu äntligen igång med det praktiska arbetet med att förbereda sig inför social- och hälsovårdsreformen.
Till skillnad från flera andra landskap har man i Egentliga Finland valt att vänta och se hur valfrihetslagen ska se ut innan man skrider till praktiska förberedelser, för att undvika onödigt arbete berättar förändringsledare Antti Parpo.
Regeringen presenterade på onsdagen sitt förslag till lag om valfrihet inom vården.
- Vi är glada över att vi inte haft för bråttom, många landskap har nu gjort onödigt arbete när de har gått inför att skapa samkommuner. Det är inte framtiden, säger Parpo. Men vi är på rätt väg.
I stora drag följer regeringens färska förslag den vision Antti Parpo beskrev tidigare, med den skillnaden att man nu frångår det som kallades för landskapets serviceinrättning och går istället inför ett affärsverk.
Landskapets serviceinrättning skulle ha varit en offentlig tjänsteproducent som själv producerar sådana offentliga tjänster som inte omfattas av valfrihet, i praktiken byggs serviceinrättningen upp kring Åbo universitetscentralsjukhus. Men nu skapar man istället ett affärsverk.
Det här ska i viss mån öka möjligheterna till demokratisk styrning av specialsjukvården.
- Landskapets serviceinrättning skulle ha varit en synnerligen självständig enhet som skulle styrts av en professionell styrelse. Nu försöker man öka den politiska insynen och styrningen genom att gå inför ett affärsverk, säger Parpo.
Glad över pengar för skärgård och svenskan
Antti Parpo är glad över att regeringen backade och bibehöll extra statsbidag för landskap som har en svenskbefolkning och skärgård.
- Det är en mycket bra sak, det är ju många som har krävt detta i sina utlåtanden till lagen, säger Parpo. Om pengarna sedan räcker till återstår att se.