
Ännu i fjol köpte Lundo kommun förskoletjänster från Folkhälsans daghem Solstrålen i Lundo, men då förskolebarnen i höstas bara var två hänvisades de till Åbo.
För att Lundo kommun ska ordna förskola måste gruppen uppgå till minst tretton barn och så många är de inte heller nästa år, utan bara sju eller åtta.
Det här betyder att föräldrarna i Lundo ska ansöka om förskoleplats utanför kommunen, men Lundo har inget avtal med till exempel Åbo om att ta emot de här barnen.
I Åbo är det idag trångt om saligheten, då det gäller skolutrymmen och barnen från Lundo kan få plats bara om de ryms in bland barnen från Åbo.
Föräldrarna är bekymrade
Janita Suomi är en av de föräldrar som ifrågasätter beslutet att skicka barnen till Åbo.
Hon påpekar att förskolan tidigare fungerade alldeles utmärkt hos Folkhälsan, också i en mindre grupp, och att man där har både beredskap och kunskap att sköta den.
Hon förstår inte heller hur man i Lundo envisas med att ha samma kvot på tretton barn både för svenska och finska barn, eftersom de svenska aldrig kommer att bli så många.
Nästa läsår är antalet barn åtta, därpå följande år fem och efter det tio om prognoserna håller.
Ansöker om dubbla platser
En grupp föräldrar vädjar nu till kommunen om att trots allt få svensk förskoleundervisning, men det initiativet kommer att behandlas först i slutet av januari och då har ansökningstiden till förskolan i Åbo gått ut.
Det här betyder i praktiken att de familjer i Lundo, som berörs, är tvungna att för säkerhets skull ansöka om en plats i Åbo i januari och sedan en annan i Lundo i februari.
Hoppet om en svensk förskola lever trots allt kvar.
Janita Suomi skjutsar nu sina barn till dagis och hon säger, att Lundo kommun uppenbarligen förväntar sig att föräldrarna också ska sköta skjutsandet till och från Åbo, vilket betyder 50 kilometer om dagen.